subota, 25. listopada 2014.

Dinamo

Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb jedan je od dva najpopularnija hrvatska nogometna kluba. Od osnutka Republike Hrvatske najtrofejniji je klub u državi. Nadimci kluba su: zagrebački plavi, modri, plavi lavovi, purgeri. Maskota kluba je lav Maksi. Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima. Domaće utakmice klub igra na Stadionu Maksimir.
HŠK Građanski osnovan je 26. travnja 1911. godine. Nakon što su dekretom 1945. godine ukinuti zagrebački nogometni klubovi Građanski, HAŠK i Concordia)[1], Nogometni klub Dinamo osnovan je 9. lipnja 1945. kao nogometna sekcija Fiskulturnog društva Dinamo, koja od 1949. djeluje kao samostalni nogometni klub. Promjene imena Dinamo -> HAŠK Građanski -> Croatia Zagreb nisu dobro primljene ratnih devedesetih godina 20. stoljeća, današnje ime usvojeno je na sjednici skupštine kluba 12. travnja 2011. godine kad se ime Nogometni klub Dinamo Zagreb mijenja u Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb. Od Građanskog Dinamo je preuzeo plavu boju dresova te nadimak Purgeri, a i grb je vrlo sličan grbu Građanskog.
Najveći je rival splitski Hajduk. Dinamo i Hajduk igraju Vječni derbi oko prestiža u Hrvatskoj. Do danas su odigrali 207 utakmica u svim natjecanjima, a Dinamo je pobjedio 82 puta. U bogatoj povijesti osvojio je 26 naslova prvaka te 22 nacionalna kupa. Dinamo je jedini hrvatski klub koji je uspio osvojiti neki europski trofej, bio je to Kup velesajamskih gradova 1967., preteču Kupa UEFA-e.
Klub je od osnivanja sportski simbol grada Zagreba. Procjene na osnovi nekih anketa govore da od 33 [2] do 36% [3] građana Hrvatske navija za Dinamo. Najviše odigranih utakmica, 802, za Dinamo ima Dražen Ladić, a najbolji je strijelac Dražan Jerković s 322 postignuta gola. Najduže je kapetan bio Tomislav Crnković. Dinamo je sadašnji hrvatski prvak