nedjelja, 23. studenoga 2014.

Salvador Dali


Salvador Dali je rođen 11.svibnja 1904. godine u Figueresu u Kataloniji,u Španjolskoj.Obrazovao se u San Fernandu u školi likovnih umjetnosti u Španjolskoj u Madridu.Bio je ugledni prijatelj sa Pepinom Bellom i Luiseom Bunuelom.Njegova supruga je bila Gala Dali.Bio je ugledni španjolsko-češki slikar.Dali je bio vješt slikar, najpoznatiji po udarnim i bizarnim slikama u svom nadrelističkom radu.Njegove slikarske sposobnosti se pripisuju utjecaju renesansnih umjetnika.Dalijev umjetnički opus uključuje film,skulpturu i fotografije.1949. godine je objavio knjigu o svom bratu.Njegovi najpoznatiji su radovi bili Postojanost Pamćenja 1931.godine ,.Lice Mae West koji se može koristiti kao stan 1935.god.,Labudovi koji reflektiraju slonove 1937.godine.Umro je 23.siječnja 1989. godine u Figuerosu u Španjolskoj kad je imao 84 godine.Njegova je grobnica u Teatro Moseu, u Figuerosu.

nedjelja, 16. studenoga 2014.

SPECIJALAC


Specijalac je policajac koji je zadužen za izvršavanje zadaća protiv svih oblika terorizma,tj. u talačkim situacijama,otmicama ljudi,i prjevozu novca.U specijalnoj policiji nadređeno je zapovjedništvo specijalne policije.Na ćelu zapovjedništva se nalazi zapovjednik.U zapovjedništvu specijalne policije ustrojeno je šest ustrojstvenih jedinica.Antiteroristička jedinica Lučko,zrakoplovna jedinica. Jedinice specijalnih policija:Zagreb,Split,Rijeka,Osjek.Svaki specijalac treba ići na obuku.Osnovna oprema za specijalca je :kaciga, puške sa optikom,pancirka,pištolj,toki voki,metci,štitnici na koljienima i rukma,maskirno odjelo,čizme.Ja bi htio postati specijalac da mogu pomagati ugroženim ljudima,da mogu loviti loše ljude.Mislim da je lijepo raditi taj posao.

RUKOMET

Rukomet je ekipni šport.U rukometu se natječu dvije ekipe od sedam igrača,6 igrača u polju i 1 golman.Cilj rukometa je zabiti što više golova protivničkoj ekipi.Lopta se među igračima dodaje rukama .Rukomet se igra sa manjom loptom nego u košarci napravljenom od kože.Dimenzije rukometnog terena su 40 metara
dužine i 20 metara širine.Teren se sastoji od dva polja za igru i dva vratareva prostora-gola.Rukomet ima posebna pravila.Oprema za teren su dresovi,lopta,ljepilo za loptu...Moj hobi je rukomet, volim ga igrati,  jako je lijepi hobi ima puno međusobnih kontakta ali svejedno mi je drag jer sve je to dio sporta.

STEVE JOBS


Steve Jobs bio je američki izumitelj. Rođen 24.veljače 1955.godine u Kaliforniji. Zajedno sa Steveom Wozniakom i Ronaldom Waynom osnivač je Apple Computera danas poznatog pod nazivom Apple Inc. Zajedno su u garaži punoj jabuka napravili prvi kućno računalo "jabuka" ( Apple) po kojem su dali naziv tvrtki.Prvo njegov računalo s ikonama na monitoru zvao se Lisa.Nakon nekoliko godina su je mnoge softverske kompanije kopirale.Sljedeća generacija raćunala su se nazivala Macintosh.Osnovao je novu tvrtku pod imenom NEXT.NEXT od 1993.god. proizvodi visoko softiciranane  računalo koji su bili močniji i skuplji.Pod njegovim vodstvom su napravili revolucionarni operativni sustav NEXStep,baziran na UNIX-u.1996  u dogovoru sa Jobsom Apple kupuje NEXT za 402 milijona  dolara u dogovoru da naprave na NEXStepu operativni sistem za novu generaciju Machintosa.2001.god. Jobs je rukovodio Apple tvrtku u godišnjoj plaći za jedan dolar zato ga je Guinessova knjiga rekorda stavila na listi najmanje plaćenih rukovodilaca.Operiran je 2004.godine od tumora pankresa.A 2011.godine daje ostavku na mjestu predsjednika Applea.Umrio je 5.listopada 2011.godine.

FAST I FURIOUS 6



Film Fast i Furiours režirao je Justin Lin.Glavni glumci u filmu su Vin Diesel,Paul Walker,Michelle Rodriguez,Gal Gadot,Sung Kang i Gina Carano.Nakon uspješne krađe u Riju, Dominic i njegova ekipa se povlaće iz svjeta kriminala.Dominic prihvaća ponudu od Hobbsa i okuplja staru ekipu.Shaw bježi u  Interpol a Letty puca u Dominica.Saznaju da Shaw želi napasti NATO.Dom spašava život Letty,ekipa spašava Miju,Gisele umire.Ekipa se vraća u Los Angeles,Han odlazi u Hong Kong.Ovo mi je najdraži film jer prikazuje život ljudi koji se bore za vlastitu  slobodu.Prikazuje borbu dobra i zla te na kraju ipak pobjeđuje dobro.Također mi se sviđa jer volim akcijske filmove.U kojemu glumi moj najdraži glumac Vin Diesel.